چراغ خودرو در هر وسیله نقلیه ضروری است و اگر هر وسیله نقلیه موتوری چراغهای استاندارد نداشته باشد پلیس راهنمایی و رانندگی مجوز تردد داخل شهر را به آن نمیدهد و اگر خودرویی بدون چراغ و یا با چراغ خراب در شهر تردد کند آن ماشین را متوقف و راننده را توبیخ و اعمال قانون میکند. یکی از مهم ترین بخشهای خودرو که وجود آن برای ایمنی شما و دیگر رانندگان وجود دارد چراغ خودرو است. در امتحانات راهنمایی و رانندگی و همچنین مراکز معاینه فنی خودرو بلد بودن و سالم بودن چراغ خودرو بسیار مهم میباشد.
کاربرد چراغ خودرو
۱-چراغ جلو : چراغ جلوی خودرو در رانندگی کاربردهای زیادی دارد. معمولا در چراغ جلوی خودرو ۳ حالت قرار میدهند که با نامهای چراغ کوچک، نور پایین و نور بالا آنها را میشناسیم. چراغهای کوچک برای استفاده زمانهایی است که ما در تونل هستیم و یا محیط اطراف روشنایی روز آفتابی را ندارد مانند هوای بارانی و برفی. نور پایین برای رانندگی در شب در شهر استفاده میشود. همچنین در خودروهایی که چراغ مه شکن جلو ندارند در هوای مه آلود باید از چراغ نور پایین استفاده کرد زیرا نور بالا باعث انعکاس نور در چشمان راننده میشود.
۲-چراغ مه شکن :چراغ مه شکن در تمامی خودروها موجود نمیباشد و معمولا به صورت یک آپشن در خودرو ها نصب میشود. در خودروها متداول است که چراغ مه شکن بر روی پایین سپر جلو یک جفت قرار دارد و در عقب خودرو یک عدد در پایین سپر قرار دارد.چراغ مه شکن نور بالایی دارد و در هوای مه آلود به خوبی مقابل خودرو را روشن میکند و همچنینی به خودروهای مقابل شما و پشت سر شما موقعیت خودرو شما را روشن میکند.
۳-چراغ عقب یا چراغ خطر : چراغ عقب خودرو در رانندگی بسیار مهم بوده و خرابی آن باعث تصادفات بسیاری میشود. در چراغ عقب خودرو دو قسمت مهم وجود دارد که باید به خوبی کار کنند یکی قسمت چراغ خطر و دیگری چراغ نور در شب. چراغ عقب خودرو همیشه به رنگ قرمز بوده زیرا نور قرمز بیشترین تابش را در بین نورها دارد. در خودروها یک چراغ در وسط خودرو در قسمت پشت شیشه عقب و یا بالای صندوق عقب قرار دارد که کمک کننده چراغ خطر بوده و در هنگام ترمز نور بالایی را به راننده پشت سر نشان میدهد.
۴-چراغ راهنما:کاربردهای چراغ راهنما بسیار بیشتر از نشان دادن جهت تغییر مسیر است. اولین کاربرد چراغ راهنما مشخص کردن تصمیم برای تغییر مسیر به راننده پشت سر میباشد. از دیگر کاربرد های چراغ راهنما استفاده در زمان توقف است. زمانی که ما در کنار خیابان توقف کردهایم و یا ماشین در محل مناسبی پارک نشده باید از چراغ جفت راهنما استفاده کنیم که به آن فلاشر نیز میگویند.
۵-چراغ دستگیره : در برخی خودروهای لوکس و گران قیمت چراغی کوچک در پشت دستگیره خودرو و یا زیر آینه بغل خودرو قرار دارد که به راننده کمک میکند راننده در تاریکی شب به راحتی دستگیره خودرو را پیداکند. این چراغ بیشتر جنبه زیبایی دارد. ولی در داخل درب خودرو چراغهای دیگری نیز استفاده میشود
۶-چراغ دنده عقب : چراغ دنده عقب به صورت دو جفت چراغ است که معمولا بر روی چراغهای عقب خودرو نصب میشوند و زمانی که شما خودرو را در دنده عقب قرار میدهید خودکار روشن میشوند. چراغ دنده عقب هم برای روشن کردن عقب ماشین و هم برای مطلع کردن سایر راننده ها از جهت حرکت شما استفاده میشود. اگر در خیابانهای شلوغ در حال دنده عقب گرفتن هستید بهتر است از فلاشر یا جفت راهنما نیز استفاده کنید.
۷-چراغ داخل صندوق عقب : یکی از فضاهای کاربردی داخل خودرو صندوق عقب است که محل قرار گیری وسایل مختلف است. وجود چراغ صندوق عقب مانند چراغ داخل یخچال کمک میکند بتوان به راحتی داخل صندوق عقب را به خصوص در شب مشاهده کرد. چراغ صندوق عقب معمولا به صورت تکی نصب میشود ولی در برخی مدل ها به صورت جفت و در دوطرف صندوق قرار دارد
۸-چراغ زیر درب خودرو : در خودروهای لوکس این مورد به صورت آپشن ارائه میشود که به آن چراغ ولکام یا چراغ خوشآمد گویی میگویند و زمانی که راننده درب خودرو را باز میکند این چراغ قسمتی از زمین زیر را روشن میکند. این چراغ میتواند لوگو شرکت سازنده یا هر چیزه دیگری را بر روی زمین به خصوص در تاریکی به خوبی نشان دهد.
۹- چراغ روشنایی داخلی خودرو :چراغ روشنایی داخلی خودرو یکی از چراغ هایی مهم و کاربردی برای راننده و سرنشینان است. این چراغ معمولا در وسط خودرو بر روی سقف قرار دارد ولی در برخی خودروها نیز در جلو قرار داده میشود. برای راحتی بیشنتر راننده و سرنشینان ممکن است دو عدد چراغ یکی در جلو برای راننده و کمک راننده ویکی در عقب برای سرنیسنان عقب قرار داده شود. زمانی که درب خودرو شما باز است اگر سنسور آن فعال باشد آن چراغ داخل خودرو روشن میماند و به شما کمک میکند که متوجه شوید کدام درب باز است. همچنین اگ درب صندوق عقب نیز باز باشد این چراغ روشن میشود.
۱۰- چراغ داخل درب خودرو :در داخل درب خودرو چراغی قرار میدهند برای زمانی که شما در خودرو را باز میکنید به رانندههای دیگر نشان دهد که در خودرو شما را تشخیص دهند این چراغ به رنگ قرمز بوده و در کلاف داخلی درب خودرو قرار دارد
۱۱چراغ پلاک خودرو : یکی دیگر از چراغهای مورد استفاده در خودرو که همیشه فقط در عقب خودرو وجود دارد چراغی است که برای پلاک ساخته میشود. البته در خودروهایی که پلاک بر روی سپر نصب میشود چراغ قرار داده نمیشود ولی اگر محل پلاک بر روی درب صندوق عقب باشد برای آن چراغ نیز قرار میدهند. چراغ پلاک خودرو برای تشخیص بهتر پلاک خودرو در شب ساخته شده است و زمانی که شما چراغ های خودرو را روشن کنید علاوه بر چراغ جلو و چراغ عقب چراغ پلاک نیز روشن میشود.
۱۲- چراغ ترمز : چراغ ترمز که از نوع چراغ های هشدار دهنده است جزو حیاتیترین چراغهای در خودرو است. در هنگام حرکت با سرعتهای مختلف و فاصلههای متفاوت نسبت به خودروهای دیگر، تنها راه درک اینکه ماشین جلوی شما چه کاری انجام میدهد، استفاده از چراغ ترمز است. روشن شدن این چراغ نشانه کاهش سرعت خودرو است. چراغ ترمز یک یا دو عدد است که در بخش عقب خودرو نصب میشود. چراغ ترمز از لحظه اقدام به ترمز گرفتن تا پایان آن روشن میماند. اگر این چراغ حین ترمز روشن نشود وقتی ماشین جلو ترمز میکند، شما متوجه نشده و با همان سرعت به سمت خودرو حرکت میکنید که در نتیجه تصادف خواهید کرد. برای تولید نور قرمز در این چراغ یا لامپ با حباب قرمز رنگ استفاده میشود و یا عدسی پیرامون آن به رنگ قرمز است. در خودروهای جدید، چراغ دیگری در عقب خوردو برای کمک به چراغ های خطر و ترمز طراحی شده است این چراغ در وسط پایین شیشه عقب و بالای صندوق عقب قرار میگیرد