دیلایت خودرو مجموعهای از چراغهای ریز ال ای دی است که معمولا به صورت نواری در داخل کاسه چراغ یا روی سپر نصب میشود. این سیستم که به چراغ روشنایی روز هم شهرت دارد، به دلیل آن که عابران یا دیگر رانندگان بتوانند در طول روز بهویژه در مواقع بارانی و ابری، ماشینهایی را که به سمتشان در حرکت هستند، راحتتر و زودتر تشخیص دهند و از سر راه آنها کنار بروند، روی خودروها نصب میشود.daylight ماشین موجب زیبایی بیشتر خودروها میشود و از این جنبه نیز مورد استقبال کاربران قرار گرفته است
تاریخچه دیلایت خودرو
تاریخچه دیلایت ماشین به حدود چند دهه پیش برمیگردد. طی دهه ۱۹۷۰ میلادی بعضی کشورهای اروپایی مانند دانمارک و سوئد که روزهای ابری و مهآلود بیشتری نسبت به سایر کشورها را تجربه میکنند، تصمیم گرفتند تا برای کاهش خطر تصادف خودرو در طول روز ناشی از عدم تشخیص به موقع آن توسط سایرین، از چراغ روشنایی در روز یا همان دیلایت ماشین استفاده کنند. بدین ترتیب میزان تصادفات در طول روز بهویژه در مواقع ابری و مهآلود تا حدودی کاهش پیدا کرد.
همچنین در سال ۲۰۱۱ استفاده از دیلایت در کلیه خودروهای تولیدی توسط شرکتهای اروپایی نیز اجباری شد و از آن زمان تاکنون همه خودروهای اروپا دارای این آپشن کاربردی هستند.
انواع چراغ دیلایت
۱- دیلایت فابریک : این دسته از چراغهای روشنایی روز، به صورت استاندارد و توسط خودروساز روی خودرو نصب میشوند. معمولا این چراغها یک نوار بسیار باریک هستند که ردیفی از چراغهای الایدی را درون خود جا دادهاند. معمولا دیلایتهای فابریک درون چراغهای جلو، در بخشهای جانبی سپر یا اطراف قاب مهشکن قرار گرفتهاند. گرچه این آپشن در گذشته تنها برای خودروهای لوکس در نظر گرفته میشد اما امروزه تقریبا روی بیشتر خودروها وجود دارد.
۲-دیلایت غیرفابریک : از آنجایی که برخی خودروها به صورت فابریک و کارخانهای مجهز به دیلایت نیستند، برخی رانندگان ترجیح میدهند، خودشان این آپشن را روی ماشین نصب کنند. دیلایتهای غیر فابریک برخلاف انواع کارخانهای تنوع زیادی در جنس بدنه و شکل ظاهری دارند و به سیستم برق خودرو متصل میشوند.
۳-دی لایت گرد : دیلایت گرد، یکی از انواع غیر فابریک این نوع چراغها است که معمولا به صورت دو رنگ ساخته میشود. رنگ زرد بیرونی، راهنما و رنگ سفید داخلی همان دیلایت است. این نوع چراغها معمولا در اندازههای مختلفی در بازار به فروش میرسند و به علت ظاهرشان علاوه بر جلب توجه، سبب افزایش زیبایی خودرو میشوند.
۴-دی لایت هفت رنگ : دیلایت هفترنگ معمولا در دسته چراغهای غیرفابریک جای میگیرد. این چراغها بیشتر به صورت قابل انعطاف و از جنس سیلیکون نرم ساخته میشوند و گاهی نیز مجهز به ریموت هستند. دیلایتهای هفت رنگ به علت ضخامت کمشان روی بدنه خودرو و به صورت روکار نصب میشوند.
۵-دیلایت L : دیلایت L به دلیل فرم خاصش، طرافداران زیادی در دنیا دارد. این چراغها با توجه به طراحی خود، علاوه بر ایجاد زیبایی و نمای بهتر در خودرو، وظیفه اصلی خود یعنی آگاهی دادن به دیگران در مورد حضور خودرو را به خوبی انجام میدهند. تکنولوژی به کار رفته در این چراغها سبب میشود تا آنها طول عمر بالاتر و گرمای کمتری داشته باشند و تقریبا نور یکدستی را هم ایجاد کنند.
۶-زنبوری سپر پراید دیلایت دار پلیسی : همان طوری که از اسم زنبوری سپر پراید دیلایتدار پلیسی بر میآید، این چراغ، یک دیلایت مخصوص پراید است که در قسمت وسط سپر جلوی نصب میشود. این قطعه پلاستیکی مقاوم، با پایهای مخصوص به راحتی به بدنه انواع پراید متصل میشود.
مزایا و معایب استفاده از دیلایت خودرو
- تشخیص آسانتر خودرو در روزها
- کاهش تصادف خودرو با عابران و دوچرخهسواران
- افزایش زیبایی و نمای خودرو
- صرفهجویی در میزان مصرف سوخت (جایگزین مهشکن و چراغ جلو در روز است)
گرچه مزایای دیلایت بیش از معایب آن است اما نباید فراموش کنیم که گاهی ساطع شدن بیش از اندازه نور سفید از برخی دیلایتها، ممکن است باعث آزار عابران و رانندگان در شب شود و دید آنها را مختل کند. عدم کنترل برای خاموش کردن این چراغها هم از دیگر معایب آن به شمار میرود.
کاربرد دیلایت خودرو
- جنبه ایمنی
- جنبه زیبایی
جنبه ایمنی: همانطور که گفته شد برای ضرورت وجود چراغهای دی لایت تحقیقات بسیاری شده است و هدف کاربردی آنها مشخص شده است؛ و آن افزایش دید خودروی شما و دیدن شما برای سایر رانندگان در طول روز میباشد.
جنبه زیبایی: ایمنی در برابر زیبایی! اکنون که ثابت شده است چراغهای دی لایت نه تنها ایمنی خودرو و عابران را کاهش نمی دهد؛ بلکه آمار تصادفات را کاهش داده است میتوان از جذابیتی که این چراغ به خودروها میدهد اظهار نظر کرد.
چراغهای دی لایت با توجه به نوع خودرو متفاوت میباشد. هریک از خودروسازها در تلاش طراحی زیبا و جذاب تر برای چراغهایی که نمای خودرو را بیشتر و زیباتر به رخ میکشد. این چراغ خودرو ممکن است بر روی سپر ، یا داخل چراغهای جلو تعبیه شده باشند این بستگی به سازنده ی خودرو دارد.
متاسفانه در حال حاضر در کشور ما خودروهای لوکس و گران مجهز به این چراغ هستند. دیلایت زیبایی خاص به نمای خودرو بخشیده و باعث جلب توجه بالایی میشود.
خرابی چراغ دیلایت
ساختار دی لایت مانند چراغهای دیگر خودرو میباشد با این تفاوت که نور آن فرق دارد. این چراغها ممکن است بر اثر آسیبهای وارد شده ناشی از تصادفات دچار شکستگی شوند و عملکرد خود را از دست بدهند. البتّه ممکن است ظاهر چراغ دیلایت سالم باشد امّا روشن نشوند و یا در زمانی که خودرو خاموش است روشن بمانند. در این صورت باید رله خودرو و سوکت آن بررسی شود چرا که سوکتها از قطعات برقی خودرو هستند که احتمال سوختگی و خرابی دارند.
محل و فرم قرارگیری دیلایت
دیلایتها معمولا در قسمتهای جلویی خودرو، نزدیک چراغها، چراغ مهشکن و حتی سپر خودرو نصب میشوند. وجود تلق و روکش قرمز در عقب ماشین و چراغهای ترمز به اندازه کافی توجهها را به سمت خود جلب میکند و دیگر نیازی به جلب توجه با دیلایت ندارد.
دیلایتها معمولا به صورت نواری مورد استفاده قرار میگیرند و چراغ حبابی بزرگ و تکی به عنوان چراغ روشنایی روز، تعبیه نمیشود.امروزه حتی از دیلایتها به عنوان تزئین چراغهای جلوی اتومبیل هم استفاده میشود.