فیلتر بنزین یا صافی بنزین مثل سایر قطعات خودرو ، یک عنصر کاملا ضروری برای عملکرد صحیح موتور خودرو می باشد . یکی از قطعات مهم در هر خودرویی که در طول عمر خودرو تاثیر مستقیمی خواهد گذاشت ، فیلتر بنزین می باشد . فیلتر بنزین در سر راه مسیر ورودی بنزین به موتور قرار می گیرد و باعث پاکسازی بنزین از وجود رسوبات و آلاینده ها می شود .
عمل فیلتراسیون بنزین توسط کاغذهای مقاوم در برابر بنزین انجام می شود . به صورتی که آلودگی های درون بنزین در این کاغذ گیر افتاده و به داخل موتور خودرو نفوذ نخواهند کرد . با ما همراه باشید تا در این مقاله از مجله یدک مال با این قطعه مهم و عملکرد آن آشنا شویم.
فیلتر سوخت چیست ؟
سوختی که وارد باک خودرو میشود ممکن است ، در طول مراحل حمل و نقل ، انبار داری یا حتی هنگام استفاده داخل باک دارای ناخالصیها ، مواد ریز میکروسکوپی یا مواد اضافهای مثل آب ، مواد خارجی و آلودگی ، باشد . این مواد گاهی ممکن است به حدی ریز و کوچک باشد که با چشم دیده نشوند . از آنجایی که نحوهی عمل قطعات سیستم سوخت رسانی بسیار حساس است ، ورود هر گونه ناخالصی و آلودگی های ریز و درشت باعث صدمه رساندن و فرسایش سریع در این قسمت ها میشود .
همچنین ورود آب نیز به این قسمتها موجب زنگ زدگی و فرسایش قطعات ظریف سیستم سوخت رسانی و باعث نامنظم کار کردن موتور ، نشر دود از اگزوز و کاهش توان موتور نیز است . برای اطمینان از وجود یا عدم وجود آب در باک بنزین خودرویتان به مجله ” نشانه های وجود آب در باک بنزین ” در سایت یدک مال مراجعه کنید .
برای جلوگیری از این مخاطرات در سیستم سوخت رسانی از فیلتر سوخت استفاده میکنند . سوخت پس از پمپاژ از باک به فیلتر منتقل میشود تا آلودگی ها و ناخالصی ها را از سوخت جدا کند و سوخت را در اختیار موتور جهت احتراق قرار دهد . سوخت خارج شده از فیلتر آماده احتراق است و به سمت موتور هدایت میشود . به فیلتر سوخت ، صافی بنزین ( Gasoline filter ) نیز میگویند . اگر سوخت ، تصفیه نشود ، ذرات مضر درون آن موجب خرابی انژکتور ها و پمپ سوخت میشود .
به این ترتیب کاربرد فیلتر بنزین در خودرو و سیستم سوخترسانی را میتوان اینگونه تقسیم کرد :
- حفاظت از قطعات سیستم سوخت رسانی مانند انژکتور ها
- بالا بردن بازده موتور و کیفیت عملکرد فنی خودرو با بهبود شرایط احتراق
- کاهش سطح آلایندگی خودرو
- پیشگیری از زنگ زدن قطعات و بخش های مختلف موتور مانند سیلندرها یا سوپاپها از طریق جذب رطوبت های احتمال موجود در سوخت
ذرات و آلودگی هایی که فیلتر از بنزین جذب میکند و مانع از ورودشان به کانال سوخت رسانی میشود شامل گرد و خاک ، خردههای فلز ، تکههای اکسید فلزات و البته رطوبت احتمالی موجود در بنزین است . این رطوبت در صورت رسیدن به موتور ، ضمن تأثیر منفی در احتراق و خام سوزی های احتمالی ، منجر به زنگ زدگی بخش های فلزی موتور میشود .
فیلتر بنزین کجا قرار گرفته است؟
محل قرارگیری فیلتر بنزین در خودرو های مختلف متفاوت است . اما در هر حال این قطعه در بخشی از مسیر بنزین در سیستم سوخت رسانی از باک به سمت موتور قرار دارد . در خودرو های قدیمی تر این فیلتر در یکی از بخش های زیر قرار داشت :
- زیر خودرو نزدیک به مخزن سوخت
- درون محفظه موتور
- نزدیک به موتور
اما در خودروهای امروزی ، این فیلتر درون باک بنزین تعبیه میشود . در واقع درون باک بنزین یک صفحه توری وجود دارد که جنبه پیش فیلتر داشته و به عنوان صافی عمل میکند . اگر نتوانستید آن را پیدا کنید ، به دفترچه راهنمای خودروی خود مراجعه کنید .
انواع فیلتر سوخت
فیلترهای سوخت در دو نوع کلی ساخته میشوند و تفاوت آنها عموما در کیفیت ساخت ، جنس فیلتر و تراکم آن میباشد :
- فیلترهای کارتریجی : محفظه فیلتر از جنس فلز است و قابلیت باز و بسته شدن دارد . در این حالت ، برای تعویض فیلتر محفظه باز شده و کاغذ یا نمد فیلتر تعویض میشود .
- فیلترهای غیر کارتریج : این مدل معمولا از یک محفظه پلاستیکی و یا فلزی ساده در اطراف یک فیلتر تصفیه ساخته شده است و در زمان تعویض ، کل این مجموعه نیاز به تعویض دارد .
چه زمانی نوبت تعویض فیلتر بنزین می شود؟
زمان تعویض فیلتر بنزین بستگی به محل زندگی شما دارد . زیرا در کلان شهرهایی مانند تهران که آلودگی هوا در طول سال بسیار زیاد تر از شهرهای کوچک است ، عمر فیلتر بنزین بسیار کمتر می باشد .
معمولا کارخانه ساخت خودرو در دفترچه های راهنمای خودرو زمان دقیق تعویض فیلتر بنزین را بیان می کند . اما بطور کلی می توان گفت فیلتر بنزین خودرو را باید پس از طی نمودن هر ۲۰ الی ۲۵ هزار کلیومتر تعویض کرد . اما این را باید گفت زمان تعویض فیلتر بنزین برای خودرو های ام جی هر ۱۰۰۰۰ کارکرد می باشد .
عواقب عدم تعویض به موقع فیلتر سوخت
بدون شک ، تمامشدن عمر مفید فیلتر و یا ایجاد هر مشکلی در فیلتر میتواند در روند کار این قطعه اختلال ایجاد کند . عواقب این اختلال میتواند هریک از موارد زیر باشد :
- بازده موتور
- کثیفی انژکتور ها
- کاهش عمر پمپ بنزین
- خرابی سنسور اکسیژن
- حتی سوختن سوپاپ موتور
- زنگ زدگی و خوردگی در سیلندرها و سرسیلندر
بنابراین در صورت عدم تعویض به موقع فیلتر هوا ، انتظار عملکرد مناسب از خودرو خود نداشته باشید . همچنین با مشاهده علائم خرابی فیلتر باید نسبت به بررسی آن اقدام نمود , برخی از این علائم عبارتند از :
- کاهش قدرت موتور
- روشن شدن چراغ چک
- استارت خوردن نامناسب و روشن نشدن با اولین استار
- ریپ زدن در حرکت
- سخت کار کردن خودرو در حالت درجا
- افزایش مصرف سوخت
- خاموش شدن خودرو در حالت ایستاده
جمع بندی
فیلتر بنزین بخش مهمی از سیستم سوخت خودرو محسوب میشود . فیلتر بنزین تمام ناخالصیها، کثیفیها و زبالهها که از بنزین به موتور واردشده است را پاک میکند. سوخت تصفیه نشده میتواند به موتور آسیب بزند یا بر عملکرد خودرو تأثیر منفی بگذارد، زیرا کوچکترین ناخالصی میتواند انژکتور سوخت را مسدود کند و موتور را در معرض خطر قرار دهد. فیلتر تمیز عملکرد صحیح خودرو را تضمین میکند، به همین دلیل توصیه میشود آن را بهطور دورهای تعویض کنید .
به یاد داشته باشید سیستم انژکتور خودرو بسیار گران قیمت است و خرابی آن می تواند خرج زیاد روی دست شما بگذارد این در حالی است که تعویض فیلتر بنزین هزینه چندانی ندارد و شما می توانید با پرداخت هزینه ی اندکی اتومبیل خود را بیمه کنید .