آموزشی

پمپ بنزین سوخت چیست ؟ و چگونه کار میکند ؟

پمپ بنزین سوخت

پمپ بنزین سوخت ” از جمله قطعات موجود در انواع اتومبیل ها است که وظیفه آن پمپاژ بنزین از باک به موتور خودرو می‌باشد. در صورتی که پمپ بنزین وظیفه خود را به درستی انجام ندهد، خودرو در عملکرد درست خود دچار اختلال خواهد شد، به گونه ای که بسیاری از مواقع به دلیل عدم رسیدن بنزین به موتور و عدم انجام عمل احتراق، خودرو خاموش می‌شود.

اجزاء تشکیل دهنده پمپ بنزین سوخت

پمپ بنزین از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام به صورت جداگانه وظایف مختلفی را بر عهده دارند:

  1. فیلتز بنزین
  2. رگولاتور فشار
  3. صفحه تکیه گاه پمپ
  4. لوله برگشت سوخت
  5. لوله خروجی سوخت
  6. لوله برگشت سوخت از رگلاتور
  7. سوکت اتصالی جریان برق پمپ
  8. شلنگ لوله برگشت
  9. شلنگ لوله خروجی
  10. درجه داخل باک یا همان گیج سوخت و فنر
پمپ بنزین سوخت
پمپ بنزین سوخت

انواع پمپ بنزین سوخت

انواع پمپ بنزین” به طور کلی به دو دسته زیر تقسیم می‌شود:

  • برقی (الکتریکی)
  • مکانیکی

۱-پمپ بنزین الکتریکی :  پمپ بنزین های الکتریکی که با باز شدن سوئیچ کار می‌کنند همچون یک مکنده فعالیت می‌کنند. نحوه عملکرد این نوع پمپ بنزین ها به گونه ای است که با ارسال دستور از ECU و رله دوبل، سوخت از طریق موتور الکتریکی درون پمپ مکیده شده و با گذر از کناره های سیم پیچ و روتور داخل مجموعه پمپ که با یکدیگر در نقش یک موتور الکتریکی می‌باشند، آن ها را خنک کرده و به سوی موتور ارسال می‌شود.

پمپ های الکتریکی کاربرد بیشتری در مقایسه با پمپ های مکانیکی دارند، از جمله دلایل پرکاربرد بودن این پمپ ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. پمپ های برقی می‌توانند به دور از بدنه موتور نصب شده چرا که گرما هیچ تاثیری در آن نگذاشته و قفل گازی ( بخارات سیال از رسیدن سیال مایع به پمپ جلوگیری می‌کنند) در پمپ به وجود نمی‌آید.
  2. پمپ بنزین های الکتریکی بنزین را به محض روشن کردن کلید جرقه به موتور منتقل می‌کنند. در حالی که پمپ بنزین های مکانیکی ابتدا باید از طریق کلید استارت روشن شوند تا بتوانند سوخت رسانی را شروع کرد.
  3. در پمپ بنزین های الکتریکی که از نوع توربینی هستند، به علت تحت فشار قرار داشتن لوله های انتقال بنزین، تمایل به قفل گازی و تبخیر سوخت در لوله ها به کمترین میزان ممکن رسیده است.
  4. در این نوع از پمپ بنزین ها می‌توان دو یا چند پمپ برقی را در مدار سوخت رسانی قرار داد تا اگر یکی از پمپ ها دچار مشکل شدند پمپ دیگر بتواند وظیفه ارسال سوخت را انجام دهد.

۲- پمپ بنزین مکانیکی : پمپ بنزین های مکانیکی هیچ شباهتی با پمپ بنزین های الکتریکی ندارند و دارای اهرمی به اسم شیطانک هستند. این اهرم از طریق میل سوپاپ تحریک شده و شروع به حرکت می‌کند. بادامک هایی در این نوع از پمپ بنزین ها وجود دارند که برای ضربه زدن به شیطانک قرار گرفته و با هر یک ضربه ای که به شیطانک وارد می‌شود، شیطانک بالا و پایین رفته و همچون یک تلمبه عمل می‌کند.

هنگامی که سر شیطانک بالا می‌رود، بخش انتهایی آن پایین آمده و سبب پایین کشیده شدن دیافراگم می‌شود. خلا به وجود آمده در محفظه پمپ بنزین باعث مکش و ورود بنزین به درون پمپ می‌شود.

این بنزین از یک سوپاپ یک طرفه که تنها اجازه ورود بنزین به پمپ را می‌دهد، داخل پمپ می‌شود. زیر دیافراگم یک فنر قوی قرار گرفته شده که وظیفه دارد تا دیافراگم را به محل اولیه برگردانده و سر شیطانک را نیز پایین بیاورد.
از این طریق، بنزین وارد شده به پمپ از سوپاپ دیگری که برعکس اولین سوپاپ کار می‌کند از پمپ به سوی پیشرانه ارسال می‌شود. این عمل با هر یک بار چرخیدن میل سوپاپ تکرار می‌شود که بنزین کافی برای سوخت و ساز به صورت دائمی وجود داشته باشد.

پمپ سوخت
پمپ سوخت

محل قرار گیری پمپ بنزین سوخت

پمپ بنزین سوخت را اغلب اوقات داخل باک نصب می‌کنند که البته گاهی مشاهده می‌شود که در بعضی از خودرو ها این قطعه بیرون از باک نصب شده است.

همچنین، بعضی از اتومبیل ها از دو پمپ بنزین تشکیل شده اند به گونه ای که یکی از آن ها وظیفه سوخت رسانی را بر عهده و پمپ بنزین دیگر فشار مورد نیاز انژکتور ها را تامین می‌کند. نحوه کارکرد پمپ بنزین سبب تولید حرارت در آن شده و همین موضوع باعث شده تا بعضی از خودرو سازان این قطعه را درون باک اتومبیل قرار دهند.

دلیل این قرارگیری، تماس پمپ بنزین با سوخت داخل باک و کاهش دمای آن است. همچنین، قرارگیری پمپ درون مخزن سوخت سبب می‌شود تا صدای پمپ در حین فعالیت از بین رفته و به داخل کابین راه نیابد.

طول عمر پمپ بنزین سوخت

طول عمر خاصی را نمی‌توان برای پمپ بنزین سوخت در نظر گرفت، بیشتر اوقات مشاهده می‌شود که پمپ بنزین به درستی و بدون بروز هیچگونه مشکلی به صورت دائمی در وسیله نقلیه کار می‌کند. بسیاری از افراد پمپ بنزین یا همان پمپ سوخت را پیش پیدایش هر گونه مشکلی تعویض می‌کنند، در حالی که این کار اشتباه است چرا که وقتی پمپ هیچگونه علائم خرابی را از خود نشان نمی‌دهد تعویض آن هیچ ضرورتی ندارد.

علائم اختلال پمپ بنزین سوخت

  • صدای ویز پمپ بنزین
  • سخت استارت خوردن خودرو
  • پرش موتور
  • استال کردن خودرو در دمای بالا
  • گاز بدون شتاب
  • نداشتن قدرت کافی در موتور

اگر پمپ بنزین سوخت خودرو نباشد چه اتفاقی می افتد؟

موتور‌های احتراق داخلی برای تامین نیروی لازم چرخش چرخ‌ها و به حرکت در آوردن خودرو نیاز به انفجار درون سیلندر‌های خود دارند. این احتراق در اثر تراکم مخلوط سوخت و هوا رخ می‌دهد. میزان این سوخت درعملکرد مناسب موتور خودرو  و کیفیت احتراق تاثیر دارد. اگر فشار لازم برای رسیدن سوخت توسط پمپ بنزین خودرو  صورت نگیرد، فرایند پاشش و به دنبال آن احتراق به‌خوبی صورت نخواهد گرفت.

اتومبیل شما چند پمپ بنزین سوخت دارد؟

پمپ‌های بنزین خودرو سیستم‌هایی چند منظوره هستند که فرایند ایجاد فشار در سوخت، فیلترکردن و ارسال آن را به‌عهده دارند. بعضی خودرو‌ها ممکن است از دو پمپ بنزین استفاده کنند. در این خودرو‌ها از یک پمپ به منظور ارسال سوخت استفاده می‌کنند و پمپ دیگر برای ایجاد فشار و فیلتر کردن سوخت به‌کارگیری می‌شود.

پمپ بنزین سوخت
پمپ بنزین سوخت

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
دیدن همه ی نظرات