باتری خودرو منبع اصلی برق و مهم ترین قطعه در سیستم الکترونیکی خودرو است. که توسط دینام و در زمان روشن بودن خودرو شارژ می شود. اگر باتری خودرو شارژ کافی نداشته باشد امکان استارت زدن و یا استفاده از قطعات برقی خودرو میسر نخواد شد.
هنگامی که ولتاژ متناسب باطری ماشین که معمولا ۱۲ ولت است، کم می شود و به محدوده ۸ یا ۹ می رسد، آنگاه متوجه می شویم که استارت خوردن های ماشین نیز طولانی تر شده است. باتری ماشین خود را تعویض میکنیم.
باتری اتومبیل گونهای از باتریهای قابل شارژ هستند که عمدتاً از نوع اسید – سرب میباشند و جهت استارت زدن، روشنایی و تامین برق دیگر لوازم الکتریکی خودروها از آن استفاده میشود. البته امروزه به دلیل مشکلات باتریهای نوع تر از جمله خطرات ناشی از اسید باتری، استفاده از نوع خشک این نوع باتریها در حال گسترش است.
باتریهای اتومبیلهای سواری و وانت بارها معمولاً از نوع ۱۲ ولتی هستند. و اتومبیلهای سنگین و دیزلی از نوع ۲۴ ولتی هستند.
انواع باتری خودرو
رایج ترین انواع آن به دو دسته تقسیم می شوند که این دو مدل عبارتند از:
۱ – باتری اسیدی (سیلد)
این دسته از باتریها نیازمند تعمیر، سرویس و نگهداری با هزینهی پائین میباشند. امکان باز کردن قطعه و بررسی وضعیت صفحات و الکترولیت وجود دارد. لازم است سطح الکترولیت و چگالی آن بطور منظم بررسی شود. همچنین باید مراقب بود تا باتری بطور کامل دشارژ نشود.
۲ – باتری اتمی (غیر سیلد)
این دسته از باتریها نیازی به تعمیر و سرویس ندارند. توصیه میشود باتری اتمی را باز نکنید و در صورت بروز مشکل، آن را نزد خدمات تعمیر باتری ببرید. بر روی این نوع از باتری خودرو سه چراغ کوچک تعبیه شده که وضعیت باتری را نمایش میدهند:
- رنگ سبز: باتری ماشین سالم و بطور کامل شارژ شده است.
- رنگ قهوهای: باتری ماشین سالم اما بدون شارژ است.
- رنگ سفید: باتری ماشین معیوب است.
مزایا و معایب باتری اسیدی (سیلد)
مزایای باتری اسیدی:
- قیمت مدل اسیدی در مقایسه با انواع دیگر باتری ماشین کمتر است.
- مدل اسیدی در برابر شارژدهی بالا مقاومت بالایی دارد.
- برای شارژ کامل مدل اسیدی زمان کمتری لازم است.
- احتمال خرابی ترمینالها در اسیدی کمتر از انواع دیگر است.
معایب باتری اسیدی:
- شارژ اسیدی مخصوصا در هنگام عدم استفاده از باتری، سریعتر از انواع دیگر تمام میشود.
- مدل اسیدی نیاز به نگهداری دارد و ممکن است هزینههای جانبی داشته باشد.
مزایا و معایب باتری اتمی (غیر سیلد)
مزایای باتری اتمی:
- عمر مفید نوع اتمی طولانیتر از انواع دیگر باتری ماشین است.
- قابلیت نگهداری شارژ در باتری اتمی بیشتر از انواع دیگر باتری ماشین است. در صورت عدم استفاده حتی برای چندین ماه، تنها درصد ناچیزی از شارژ باتری تخلیه میشود.
معایب باتری اتمی:
- قیمت اتمی بالاتر از انواع دیگر است.
- در مدل اتمی امکان شارژدهی بالا وجود ندارد.
- مدل اتمی در هنگام زمستان به خوبی شارژ نمیشود و در آب و هوای سرد نیازمند پوشش است. به همین منظور توصیه میشود در آب و هوای گرم استفاده گردد.
نوع دیگری مدل لیتیوم-یونی هست که برای خودروهای برقی کاربرد دارد .این مدل سیستمی مشابه باتری لپ تاپ و موبایل دارند و تنها اندازه بزرگتری دارند.مدل های لیتیوم-یونی ظرفیت زیاد و چگالی مناسبی دارند اما عمر مفید و دوام آنها کم است.
وظایف باتری خودرو
- تامین کردن انرژی و برق لازم جهت استارت خوردن ماشین
- رساندن برق لازم به چراغ های خودرو
- تامین برق مورد نیاز سیستم پخش صوتی
- در زمستان تامین انرژی مورد نیاز برای بخاری ماشین و در تابستان تامین این انرژی برای کولر
ساختار و اجزای تشکیل دهنده:
عمدتا از نوع اسید-سرب(تر) هستند وزن زیادی نسبت به جسه نه چندان بزرگش دارد. این وزن زیاد به دلیل اجزای آن است اجزایی که هریک وظیفهای دارند .
البته امروزه استفاده از مدل های خشک یا اتمی نیز رایج شده است.
- اجزای باتری عبارتند از:
۱_جعبه باتری : جعبه محفظه اصلی آن است که سایر اجزا را در خود جای میدهد. این جعبه از جنس پلیپروپلن و یا نوعی پلاستیک ساخته و درون آن خانههایی مجزا تعبیه شده است. کف خانهها برجستگیهایی پل مانند قرار داده شده که تکیهگاه صفحات هستند. جعبه باتری ضربات ارتعاش را به حداقل رسانده و از آسیب رسیدن به صفحات و الکترولیتها جلوگیری میکند.
۲_درپوش : قطعه توسط این درپوش که از جنس جعبه است مهر و موم میشود. این درپوش شامل ۶ دریچه کوچک است که روی آنها محل تزریق الکترولیت تعبیه میشود. همچنین این دریچهها سوراخهای سوزنی ریزی دارند که برای خروج گازهای تولید شده از واکنشهای شیمیایی درون خانههای جعبه قرار داده شدهاند.
۳_ترمینال : ترمینال یا بوشینگهای اتصال واسط بین باتری و سیستم برقی خودرو هستند که یکی به کابل مثبت و دیگری به کابل منفی وصل میشود.
۴_صفحات : صفحههایی که روی پلهای درون جعبه قرار میگیرند به بالای جعبه نیز متصل هستند و در خانههای اختصاصی خود جاسازی میشوند. این صفحهها به سه دسته صفحه منفی و صفحه مثبت و صفحه عایق تقسیم میشوند
صفحههای مثبت و منفی از دو بخش اسکلت اصلی و ماده فعال که چسب یا خمیر باتری نیز نامیده میشود تشکیل میشوند. برای تولید آنها ابتدا اسکلت فلزی سبکشان با حالت اسفنجی تهیه شده و سپس ماده فعال روی آنها قرار داده میشود. حالت اسفنجی صفحه به نفوذ بهتر الکترولیت درون آنها کمک میکند.
تعداد صفحات منفی درون جعبه باتری همواره یکی بیشتر از صفحات مثبت است، به همین دلیل صفحات مثبت بیشتر تحلیل رفته و سریعتر خورده میشوند.
- صفحه منفی: جنس اسکلت این صفحه که به رنگ خاکستری دیده میشود، از سرب، کلسیم و آنتیموان است. مواد فعال (خمیر) این صفحه نیز از جنس اکسید سرب است.
- صفحه مثبت: جنس اسکلت صفحه مثبت که رنگش قهوهای تیره یا مایل به قرمز به نظر میرسد، مانند اسکلت صفحه منفی است، اما ماده فعال (چسب) آن دیاکسید سرب در نظر گرفته میشود.
- صفحه عایق یا جدا کننده: از جنس پیویسی، پشم شیشه، کائوچو یا فایبرگلاس ساخته میشوند و نقش حائل بین قطعات مثبت را برای ایجاد جریان موثر الکتریکی از منفی بازی میکنند. به آن جداکننده باتری هم میگویند.
ماده فعال : معمولا بین شبکههای اسکلت صفحات به صورت خمیری قرار میگیرد و در کورههای مخصوص خشک میشود. سپس الکترولیتها به صفحات افزوده شده و زیر دستگاه شارژ قرار میگیرند و پس از فرایند شارژ الکترولیت، تخلیه و باتری به صورت خشک وارد بازار میشود.
سپس هنگام استفاده، الکترولیت درون باتری تزریق میشود. البته این بخش تنها در باتریهای اسید-سرب حاکم است و در مدل اتمی نیاز به تزریق الکترولیت نیست.
نحوه اتصال و نصب باتری خودرو
در ابتدا باید در یک سطح امن مثل پارکینگ منزل یک خیابان خلوت پارک کنید ، و ترمز دستی خود را درگیر کرده و وسیله نقلیه خود را خاموش کنید ،قطع اتصال باعث تنظیم مجدد تنظیمات ساعت ، رادیو، پیمایش و هشدار می شود بنابراین قبل از شروع کار حتما از کد هشدار خود اطلاع داشته باشید.
جهت تعویض باید یکسری مسایلی حتما رعایت شود ، مسائلی از قبیل استفاده از دستکش ، اگر از جواهرات استفاده می کنید حتما آنها را خارج کنید
- مرحله اول
تعویض
از داخل اتاق ماشین زیر فرمون سمت چپ گیره کاپوت خود رابالا بزنید ،آن را را پیدا کنید در گوشه ای از قسمت موتور قرار دارد یا نزدیک شیشه جلو ماشین یا سپر جلو در دو طرف ماشین ، باتری مستطیل شکل را پیدا کنید که ۲ کابل به آن متصل شده است اگر ماشین جدید تری دارید ممکن است باتری در پوشش پلاستیکی باشد بنابراین در صورت لزوم پوشش پلاستیکی آن را بردارید
توجه داشته باشید که که در بعضی وسیله نقلیه ها باتری در صندوق عقب قرار دارد نه زیر کاپوت
- مرحله دوم
باز کردن سر باتری از باتری
ابتدا کابل منفی را پیدا کنید و آن را جدا نمایید ، همیشه کابل منفی را قبل از کابل مثبت بردارید تا از اتصال کوتاه جلوگیری کنید ترمینال منفی باتری معمولا سیاه است و در کنار آن علامت منفی قرار دارد در صورت وجود پوشش پلاستیکی آن را بدارید سپس گیره منفی کابل را با آچار شل کرده و کابل را از ترمینال جدا کنید برای باز کردن سر باتری ها بسته به ماشین شما ممکن است به آچار ۷ میلی متر ،۸ میلی متر ،۱۰ میلی متر یا ۱۳ میلی متر نیاز داشته باشید ،با این حال اگر سر باتری شما دارای گیره های ازاد کننده سریع هستند ، برای برداشتن کابل ها به هیچ ابزاری نیاز ندارید کابل ها مثبت را پیدا کرده و آن را باز کنید پایانه مثبت معمولا قرمز است و ممکن است با علامت بعلاوه مشخص شود پوشش پلاستیکی باتری ترمینال را بردارید اگر ماشین شما آن پوشش را دارد ، سپس با استفاده از آچار گیره مثبت کابل را شل کرده و کابل را ترمینال خرج کنید
مراقب باشید که کابل های مثبت و منفی با یکدیگر در تماس نباشند یا هر چیزی که از فلز ساخته شده است لمس نکند زیرا این امر باعث یک اتصال برق خطرناک می شود
- مرحله سوم
باز کردن بست نگهدارنده و خارج کردن:
قطعه را در جای خود بررسی کنید و اتصالات مربوط به بست نگهدارنده را پیدا کنید و آن را به وسیله اچار باز کنید بعضی از بست های نگهدارنده مانند کمربند از روی قطعه رد شده اند که باید مهره این بست را باز کنید و بعضی از بست ها نیز در پایین باتری قرار دارند باید آنرا به وسیله یک آچار بلند باز کنید هنگامی که همه اتصالات مربوط به باتری جدا کردید، قطعه را از محفظه موتور خارج کرده و در صورت امکان آن را روی سطح صاف قرار دهید
- مرحله چهارم
دقت کنید هنگام خرید باید اطلاعات قطعه قدیمی را مانند اندازه، ابعاد و از همه مهمتر آمپر باتری ، قطب راست یا قطب چپ ،پایه بلند یا پایه کوتاه بودن را یادداشت و یا از آن عکس بگیرید ، قطعه جدید را جایگزین کرده و بست نگهدارنده را در جای خودش ببندید و مطمئن گردید که محکم شده است
- مرحله پنجم
سر باتری ها را در جای خود ببندید جهت بستن سر ابتدا سر باتری مثبت را در جای خودش محکم ببندید و سپس سر باتری منفی را ببندید و در آخر یک لایه نازک گریس به سر باتری ها بزنید تا جلوگیری از سولفاته شدن باتری ماشین شود
- مرحله ششم
مرحله آخر استارت زدن خودرو
مهمترین علائم و نشانه های خرابی باتری خودرو
۱- خودرو استارت نمی خورد
یکی از مهم ترین علائمی که نشان دهنده خرابی باتری خودرو است، استارت نخوردن و عدم روشن شدن موتور آن است. اگر از سرعت استارت خودروی شما کاسته شده است ممکن است دلیل آن خرابی باتری خودرو باشد.
۲- استفاده طولانی از باتری
هر باتری خودرو یک عمر مفید دارد. زمانی که عمر مفید باتری به پایان می رسد، دیگر آن کارایی اولیه را نداشته و بی کیفیت می شود. معمولا باتری های خودرو بین ۲ تا ۳ سال عمر مفید داشته و پس از آن باید تعویض شوند. در نتیجه می توان گفت یکی از علائم خرابی باتری، زیاد بودن عمر آن است.
۳- تغییر رنگ نشانگر سلامت باتری
اکثر باتری های خودرو، یک چراغ نشانگر دارند که نشان دهنده عمر آنها می باشد. زمانی که باتری نو و سالم است رنگ نشانگر آن سبز است و اگر این رنگ به سمت زرد یا قرمز متمایل باشد، نشان دهنده اتمام عمر باتری و در نتیجه کاهش عملکرد آن می باشد. در صورتی که رنگ زرد یا قرمز را روی نشانگر سلامت باتری خودروی خود مشاهده کردید، عموما باید آن را با یک باتری جدید تعویض کنیداما گاهی به برق آن و اتصالات آن نیز بستگی دارد.
۴- تغییر شکل ظاهری باتری
گرم شدن بیش از حد موتور خودرو می تواند باعث خراب شدن باتری و برآمده شدن آن شود. در صورتی که در ظاهر باتری خود این تغییرات را مشاهده کردید، یعنی عمر مفید باتری خودروی شما به پایان رسیده است و باید آن را تعویض کنید. گرما، ضربه، شکستگی و عواملی مانند اینها، می تواند منجر به خرابی باتری خودرو و کاهش عملکرد آن شود.
اگر از آخرین زمان تعویض آن اطلاع ندارید، به دنبال برچسب و یا سریال باتری بروید که نمایانگر تاریخ تولید باطری ماشین شما است.
مانند عکس روبرو که برای سال ۲۰۰۸ می باشد .
پس از مشاهده نشانه های خرابی چه اقداماتی باید انجام داد؟
اگر هر کدام از موارد بالا رخ دهد قطعا مشکل مربوط به سیستم برق رسانی خودرو خواهد بود اما گاهی امکان دارد همه مشکلات به خرابی باتری مربوط نباشد چون در مواقعی امکان دارد علل دکر شده مربوط به خرابی قطعه ای دیگر باشد که با تعویض نه تنها مشکل حل نشود بلکه یک هزینه اضافه هم برایتان داشته باشد پس بنابراین پیش از انجام هرکاری اول از خراب بودن قطعی اطمینان حاصل کنید و بعد آن را تعویض نمایید
موارد قابل بررسی عبارتند از :
- بررسی عملکرد دینام
شارژ کردن بر عهده دینام است بنابراین ممکن است مشکل اتومبیل شما از دینام باشد. اگر خودروی شما هر یک از علائم بالا را دارد و با تعویض همچنان نشانه ها وجود دارند، بهتر است دینام خود را به یک تعمیرکار خودرو نشان دهید و از عملکرد صحیح دینام اطمینان حاصل کنید.
- چک کردن بست باتری خودرو
بست های باتری را چک کنید که بدون قطعی یا اتصال عمل کنند. محل اتصال بست به باتری را بررسی نموده و از محکم بودن آن مطمئن شوید. توصیه می شود بست ها را جدا کرده و سر باتری و بست ها را تمیز کنید. احتمال دارد که بست ها سولفاته شده باشد. این حالت باعث نارسابی جریان برق یا توقف آن می گردد.
- بررسی عملکرد استارت
یکی دیگر از عوامل ، درست کار نکردن قطعه استارت است. تمام شدن ذغال استارت یا خرابی قطعات دیگر آن باعث عملکرد ضعیف یا قطع آن می شود. بنابراین اطمینان حاصل کنید که استارت به درستی کار می کند.
- چک کردن عملکرد صحیح شمع ها
وظیفه شمع ها، جرقه زنی در موتور است. خرابی شمع ها یا تنظیم نبودن پلاتین آن ها باعث اختلال در روشن شدن خودرو و عملکرد نادرست موتور می شود. با بررسی شمع های خودرو از صحت عمل جرقه زنی آن ها اطمینان حاصل کنید. بهتر است شمع ها را زود به زود تعویض کنید.
- بررسی فیوز ها
سلامت فیوزهای خودرو را بررسی کنید. اگر یکی از فیوز ها سوخته باشد باید آن را با فیوز هم آمپرش تعویض کنید. سوختن یکی از فیوز ها می تواند باعث از کار افتادن خودرو شود.
- کنترل پایه های نگهدارنده
وظیفه این پایه ها نگه داشتن باتری در محل خود است. اگر این پایه ها شکسته باشند، باعث جابجایی خواهند شد.
- بررسی عملکرد
میزان عملکرد باتری را در هنگام شارژ و نگهداری شارژ مورد ارزیابی قرار دهید. در برخی مواقع که خودرو استارت نمی خورد می توان آن را با باطری به باطری کردن احیا کرد. این کار در هنگام خوابیدن باطری می تواند موثر باشد و باعث روشن شدن ماشین شود. در صورت عدم اطمینان از خالی شدن باتری (عدم مشاهده علائم خالی شدن باتری ماشین) هیچ گاه از طریق باتری به باتری کردن خودرو اقدام به روشن کردن آن نکنید.
آمپر ساعت یا AH در باتری خودرو چیست ؟
انرژی ذخیره شده در باتری ظرفیت باتری نامیده می شود که هم با وات ساعت (Wh)، کیلووات- ساعت (kWh) یا آمپر ساعت (Ahr) اندازه گیری می شود. متداول ترین واحد ظرفیت باتری Ah است. از واحد Ah هنگامی که با سیستم های باتری کار می کنند عموما استفاده می شود چون ولتاژ باتری در چرخه شارژ شدن یا تخلیه کردن متفاوت است.رویکرد دقیق تر تنوع ولتاژ با ادغام ظرفیت (AH x V(t در زمان سیکل شارژ کردن است.
برای مثال ، باتری ۱۲ ولت با ظرفیت باتری ۵۰۰ Ah امکان ذخیره تقریبا ۱۰۰Ah × V12 = Wh 1200 یا KWh 1.2 را می دهد. به خاطر اثر زیادی که میزان شارژ یا دما بر آنالیز دقیق یا عملی ظرفیت باتری وجود دارد اطلاعات بیشتری درباره تنوع ظرفیت باتری توسط تولید کنندگان باتری فراهم آمده است.
روش های مختلف شارژ باتری خودرو
محبوب ترین راه این است که باطری خودرو را به باتری خودرو دیگر وصل کنید. مطمئنا بهترین راه شارژ باتری خودرو با شارژر است.
به طور کلی ۴ روش کلی برای شارژ باتری وجود دارد که عبارتند از:
۱-شارژ باتری با استفاده از دینام ماشین
دینام ماشین یکی از قطعاتی است که خودش باعث تولید برق میشود و این انرژی تولیدشده میتواند باعث شارژ مجدد باتری شود. فرض کنید در زمان رانندگی باتری خالی شود، در این صورت اگر دینام سالم باشد باتوجهبه تولید برقی که دارد مجدداً میتواند باتری را شارژ کند. اما اگر هنگام رانندگی ماشین خاموش شد هم باتری خالی است و هم اینکه دینام بهخوبی کار نمیکند
۲-شارژر خورشیدی
حتماً تابهحال استفاده از نور خورشید برای تولید انرژی را شنیدهاید، شارژر خورشیدی دقیقاً مطابق با همین تکنولوژی عمل میکند. شارژر خورشیدی یک صفحه خورشیدی است در انواع مختلف با ولتهای متفاوت که نور آفتاب را به الکتریسیته تبدیل میکند. شما میتوانید از طریق اتصال انبرکهای دستگاه به پینهای باتری خودرو آن را شارژ کنید. موقعیتهای حساس و عدم دسترسی به مکانیکیها و یا رانندگی در بیابان ایجاب میکند که شارژر خورشیدی یکی از ابزارهای ضروری همراه برای هر رانندهای باشد.
۳-شارژ کردن با استفاده از روش باتری به باتری
یکی از روشهای رایج برای شارژ مجدد باتری، اتصال باتری خالی به باتری ماشین دیگر است. شما میتوانید با قرار دادن ماشینها کنار هم با یک فاصله کم و نزدیک اما نچسبیده به هم اقدام به شارژ باطری کنید.
ابتدا هر دو ماشین را خاموش کنید و کاپوت را بالا بزنید، گیرهای رنگی و مثبت را بر سر مثبت هر دو باتری متصل کنید،گیره دو طرف کابل باید همرنگ باشد پس مطمئن شوید که سر مثبت باتری را با دو طرف مشابه کابل به هم متصل کردهاید. سپس گیره منفی سیاهرنگ را به سر منفی باتری متصل کنید. اگر این مراحل را درست انجام داده باشید جرقهای پیش نمیآید.
در ماشینی که باتری آن خالیشده یک فضای دور از باتری را پیدا کنید که گیره منفی را به آن متصل کنید مثلاً روی بلوک موتور یا یکپایه فلزی که مستقیماً به موتور وصل شده است. پس دو سر مثبت باتریها را به هم و سر منفی باتریها را به قسمت فلزی از بدنه یا موتور خودروی خراب وصل کنید. سپس ماشین خراب را روشن کنید تا شارژ باتری کامل شود.
در ویدیو زیر میتوانید آموزش شارژ کردن باتری ، با استفاده از روش باتری به باتری کردن خودرو را مشاهده نمایید .
۴- شارژ باتری ماشین با آداپتور لپ تاپ
در این مورد شما یک دستگاه شارژر (آداپتور) لپ تاپ، یک لامپ، سیم مسی نیاز خواهید داشت برای ساخت آن، شما باید دو سیم از شارژر لپ تاپ (سیمهای مثبت و منفی) را بردارید.سیم مثبت باید داخل باشد در حالی که منفی باید خارج باشد.
پس از آن، سیم منفی را به خروجی منفی باطری اتومبیل وصل می کنید. سپس، لامپ یا مقاومت را به ناحیه شکاف وصل کنید. بهتر است از مقاومت استفاده کنید زیرا شما می توانید سطح مقاومت را تغییر دهید.
۷ روش برای افزایش عمر باتری خودرو
۱_تمیز کردن باتری خودرو
رسوب زدن و سولفاته شدن باتری بر عملکرد آن تاثیرگذار است. اگر نشانههایی از سولفاته زدن روی باتری مشاهده کردید آن را تمیز کنید. رسوب باتری سبب خورده شدن قطعات آن میشود به همین سبب بهتر است در دورههای مشخصی باتری خودرو را تمیز کنید.
۲_ کمتر استارت بزنید
استارت زدن پی در پی و رانندگی در مسافتهای کوتاه در خرابی باتری خودرو موثر است. همچنین یک باور غلطی که آسیب جدی به باتری خودرو وارد میکند، خاموش کردن مداوم خودرو در ترافیک است.
این کار نه تنها برای خودرو مفید نیست بلکه فشار بسیار زیادی به باتری وارد میکند چراکه دینام برای شارژ مجدد باتری به زمان نیاز دارد.
۳_دوری از سرما و گرمای شدید
باتری خودرو تاثیر بسیار زیادی از گرما میپذیرد و به همین سبب بهتر است خودرو را در سایه پارک کنید. همچنین کشیدن چادر روی خودرو از گرم شدن بیش از حد باتری خودرو جلوگیری میکند.
۴_خاموش کردن لوازم برقی خودرو
دینامها هنگامی که خودرو روشن باشد، به کمک موتور خودرو فعال شده و باتری خودرو را شارژ میکنند، اما هنگامی که موتور خاموش است، لوازم برقی خودرو برق مورد نیاز خود را به صورت مستقیم از باتری تامین میکنند که به تدریج باعث خالی شدن باتری میشود.روشن بودن رادیو یا برفپاککن در مدت زمان کوتاه مشکلی به همراه ندارد،اما در طولانیمدت عمر باتری خودرو را کاهش میدهد.
اگر نیاز داشتید لوزام برقی خودرو حتما روشن باشند، هر چند دقیقه برای مدتی کوتاه موتور را روشن کنید تا دینامها باتری را شارژ کنند.
۵_جلوگیری از خاموش بودن زیاد خودرو
بررسیها نشان میدهد که اگر خودرو در زمان زیادی خاموش باشد، شارژ آن خالی میشود؛ زیرا، با خاموش بودن خودرو، موتور غیرفعال بوده و دینامها نمیتوانند باتری را شارژ کنند. از این رو بهتر است
در بازههای زمانی مختلف خودرو را برای مدتی روشن کنید تا باتری آن شارژ شود. در واقع حتی باتری به صورت کامل هم شارژ باشد، پس از مدتی اگر خودرو را روشن نکنید، به صورت خودکار شارژ آن به اتمام میرسد
۶_بررسی امنیت باتری
.همواره باتری خودرو را چک کنید تا مطمئن شوید باتری در محفظه خود به صورت ثابت قرار دارد. با گذشت زمان ممکن است سیم اتصال شل شود یا باتری در جای خود بلرزد که باید آن را در جای خود محکم کنید.
۷_بررسی موتور خودرو
بررسی منظم موتور خودرو باعث میشود از مشکلات موتور مطلع شوید و آن را برطرف سازید؛ زیرا، مطلوب نبودن کارکرد خودرو باعث فشار به باتری و کاهش عمر آن میشود. به طور کلی در هر وقت روغن موتور را تعویض میکنید، وضعیت باتری را نیز چک کنید تا اگر خوردگیهایی در قطبهای باتری وجود داشت را تمیز کرده و کارایی باتری را افزایش دهید.
چرا آزمایش باتری خودرو اهمیت دارد؟
باتری خودرو یکی از قطعات اصلی و مهم خودرو میباشد .و نقش بسیار مهمی برای خودرو شما دارد یکی از وظایف باتری آن است که هنگام روشن شدن موتور ماشین، جریان برق را فراهم میکند علاوه بر این زمانی که موتور ماشین خاموش است باتری میتواند جریان برق را برای دستگاه های مختلف خودرو فراهم آورد .
به عنوان مثال : نور داخل خودرو _ دزدگیر و دیگر وسایل دیگر
هنگامی که ماشین شما پارک شده باشد باتری ماشین مانند سیستم هشدار دهنده عمل می کند . و زمانی که شما رانندگی می کنید و د صورتی که دینام قادر به گرفتن بار الکتریکی نباشد این وظیفه را هم باتری خودرو انجام می دهد
البته همه این عوامل به سطح نرمال شارژ باتری خودرو شما هم بستگی دارد .
در صورت عدم استفاده طولانی مدت از ماشین، باتری خودرو تا چه مدت زمانی می تواند کار کند؟
یک باتری جدید با شارژ باتری در حالت نرمال معمولا باید در طول دو هفته و بدون شارژ از طریق دینام ، شارژش را کامل حفظ کند.اما باتری خودرو در طول مدت ۲ تا ۳ ماه به طور کامل تخلیه می شود. اگر ماشین خود را با یک باتری کاملا شارژ شده پارک کرده و از ماشین خود به مدت ۲.۵ ماه استفاده نکنید، احتمالا نمی توانید ماشین را روشن کنید.شما باید باتری خودرو را مجددا شارژ کرده و یا در صورت لزوم آن را تعویض کنید.
باید توجه داشته باشیم که حفظ شارژ باتری خودرو بستگی به تعداد دستگاه هایی دارد که برای عملکرد مناسب خود، نیاز به انرژی دارند.ما در مورد دستگاه هایی صحبت می کنیم که هنگام پارک ماشین در حال فعالیت هستند مانند سیستم تهویه مطبوع، چراغ جلو، سیستم زنگ خطر خودرو و غیره.
هرچقدر دیرتر به سراغ خودرو خود رفته و مدت زمان طولانی تری از باتری استفاده ننمایید ،
در صورتی که نخواهیم به مدت طولانی خودرومان را روشن و استفاده نماییم ، برای اینکه باتری ماشین دچار مشکل نشود باید کارهایی انجام داد؟
اگر باتری خودرو شما کاملا سالم بوده و مشکلی نداشته باشد تقریبا تا دو هفته شارژ حفظ می کند. اما با این حال ، لازم است ، از خاموش بودن تمام دستگاه هایی که انرژی مصرف می کنند، مطمئن شوید.
اگر مجبور هستید خودرو خود را به مدت طولانی پارک کرده و استفاده نکنید،بهتر است باتری ماشین را از ماشین جدا کرده و خارج کنید یا کابل برق را از ترمینال باتری جدا کنید.
در صورت سرد بودن هوا ممکن است لازم باشد که باتری را به منزل ببرید
نکته : این است که باتری خودرو می تواند گرمای محیط را مدت طولانی تحمل کند. با این حال، لازم است به یاد داشته باشید که نگه داشتن باتری ماشین در نزدیکی رادیاتورها و سایر وسایل گرمایشی ممنوع است. بهتر است باتری خودرو را در اتاق با دمای ۲۵ درجه سانتیگراد
منبع اصلی برق و مهم ترین قطعه در سیستم الکترونیکی خودرو است. که توسط دینام و در زمان روشن بودن خودرو شارژ می شود. اگر باتری ماشین شارژ کافی نداشته باشد امکان استارت زدن و یا استفاده از قطعات برقی خودرو میسر نخواد شد. هنگامی که ولتاژ متناسب باطری ماشین که معمولا ۱۲ ولت است، کم می شود و به محدوده ۸ یا ۹ می رسد، آنگاه متوجه می شویم که استارت خوردن های ماشین نیز طولانی تر شده است. که در این صورت باید باتری ماشین خود را تعویض کنیم
یج ترین انواع باتری ماشین به دو دسته تقسیم می شوند که این دو مدل عبارتند از:
۱_ باتری اسیدی (سیلد )
این دسته از باتریها نیازمند تعمیر، سرویس و نگهداری با هزینهی پائین میباشند. امکان باز کردن باتری و بررسی وضعیت صفحات و الکترولیت وجود دارد. لازم است سطح الکترولیت و چگالی آن بطور منظم بررسی شود. همچنین باید مراقب بود تا باتری بطور کامل دشارژ نشود
۲_باتری اتمی ( غیر سیلد)
این دسته از باتریها نیازی به تعمیر و سرویس ندارند. توصیه میشود باتری اتمی را باز نکنید و در صورت بروز مشکل، آن را نزد خدمات تعمیر باتری ببرید. بر روی این نوع از باتری خودرو سه چراغ کوچک تعبیه شده که وضعیت باتری را نمایش میدهند:
رنگ سبز: باتری ماشین سالم و بطور کامل شارژ شده است.
رنگ قهوهای: باتری ماشین سالم اما بدون شارژ است.
رنگ سفید: باتری ماشین معیوب است.
- خودرو استارت نمیزند
- سرعت استارت خودرو کاهش یافته است
- رنگ نشانگر باتری تغییر یافته است
- ظاهر باتری تغییر کرده است
- باتری در هوای سرد استارت نمی خورد
- مدت زمان زیادی از عمر باتری گذشته است .
اگر باتری ماشین شما کاملا سالم بوده و مشکلی نداشته باشد تقریبا تا دو هفته شارژ حفظ می کند. اما با این حال، لازم است ، از خاموش بودن تمام دستگاه هایی که انرژی مصرف می کنند، مطمئن شوید. اگر مجبور هستید خودرو خود را به مدت طولانی پارک کرده و استفاده نکنید، بهتر است باتری ماشین را از ماشین جدا کرده و خارج کنید یا کابل برق را از ترمینال باتری جدا کنید.در صورت سرد بودن هوا ممکن است لازم باشد که باتری را به منزل ببرید نکته این است که باتری خودرو می تواند گرمای محیط را مدت طولانی تحمل کند. با این حال، لازم است به یاد داشته باشید که نگه داشتن باتری ماشین در نزدیکی رادیاتورها و سایر وسایل گرمایشی ممنوع است. بهتر است باتری خودرو را در اتاق با دمای ۲۵ درجه سانتیگراد
باتری یا باطری یک کلمه با ریشه فرانسوی می باشد. به استناد لغت نامه دهخدا باتری صحیح میباشد که در این لغت نامه اینگونه تعریف شده است:
(باتری (فرانسوی، اِ) به معنی دستگاهی که از یک سری پیل و آکومولاتور تشکیل شده است و برای ذخیره و تولید الکتریسته در اتومبیل و وسائل دیگر بکار می رود. دستگاهی که در حکم مخزن الکتریسته و عبارت از ابزاری الکتروشیمی است.
- نوع باتری
- تاریخ تولید
- آمپر
- ابعاد و سایز
- محل قرارگیری قطب ها
- برند باطری خودرو
- قیمت
- گارانتی
- سپاهان باتری
- صبا باتری
- برنا باتری
- دلکور
- هیوندای
- بوش
- گلوبال
- اطلس
با مراجعه به سایت یدک مال و به روز شدن اطلاعات خود در مورد قطعات خودرو به فروشگاه یدک مال مراجعه نمایید .