به نقل از” یدک مال” اسبک خودرو قطعه مهمی است که وظیفه انتقال حرکت میل بادامک به سوپاپ را برعهده دارد . به این معنی که حرکت میلبادامک و بادامکها از طریق این قطعه به سوپاپها منتقل میشود. این قطعه که اسبک، انگشتی یا چکشی نامیده میشود مانند اهرمی میان بادامکها و ساق سوپاپ عمل میکند و حرکت چرخشی میل بادامک را به حالت ضربه چکشی بر سوپاپها اعمال مینماید. به این ترتیب که با چرخش میل بادامک بادامک به یک سمت چکشی برخورد میکند و این سمت بالا میرود. سمت دیگر چکشی نیز به واسطه بالا رفت سمت دیگر پایین آمده و به انتهای ساق سوپاپ نیرو وارد میکند و آن را به سمت پایین هدایت مینماید. با چرخش بادامک، سمت بالا رفته پایین میآید و سمت دیگر بالا میرود. ساق سوپاپ آزاد شده و سوپاپ توسط فنر خود به بالا برمیگردد. انگشتی دارای یک سوراخ در میانه بدنه اهرمی خود است. از این سوراخ که بوش اسبک نامیده میشود میل اسبک عبور میکند. اسبک خود به وسیله یک پین مفصلی و یا شافت اسبکی به میل اسبک متصل است. بین اسبکها روی میل اسبک، فنرهایی تعبیه میشود که از لقی و حرکت افقی آنها جلوگیری میکند. میل اسبک نیز توسط اتصالات مخصوصش روی سر سیلندر سوار میشود. مدار روغن سیستم روانکاری موتور، روی میل اسبک روغن ریخته و این روغن درون بوشهای انگشتی نیز نفوذ کرده ضمن کاهش اصطکاک، لقی احتمالی آنها را نیز میگیرد. به این ترتیب انگشتی روی میل اسبک حرکتی الاکلنگی دارد.
علت خرابی اسبک خودرو
انگشتی در گروه قطعات بسیار مقاوم موتور خودرو قرار میگیرد. اما عدم انجام روغنکاری یا نقص سایر قطعات خودرو و همینطور افزایش اصطحکاک این قطعه از جمله عواملی است که به خرابی آن منجر میشود. یکی از مهمترین نکات در رابطه با این قطعه دشواری تعمیر یا غیرممکن بودن تعمیرات آن است.
بنابراین تعویض اسبک خودرو یا انگشتی در صورت ضعف و ایجاد مشکل در عملکرد این قطعه اولین و مهمترین گزینه پیش رو به شمار میرود. با استفاده از روغن درجه یک و مرغوب و همینطور انجام روغنکاری مداوم و منظم خودرو میتوان تا حد زیادی از خرابی این قطع جلوگیری کرد. همانطور که پیش از این نیز اشاره شد خرابی اسبک باعث عدم عملکرد صحیح سوپاپها و در نتیجه اختلال در عملکرد استاندارد موتور خودرو میشود.
عیوب رایج در اسبک خودرو
انگشتی و تاپت قطعات مقاوم و با استهلاک پایین هستند. تاپت مانند بسیاری دیگر قطعات موتور، در برابر نقص روغنکاری، بالا رفتن حرارت، افزایش اصطکاک و سایش ضعیف است و دچار مشکل میشود. این قطعه معمولا قابل تعمیر نیست و باید تعویض شود. اما در مورد انگشتی موارد دیگری نظیر آنچه در ادامه خواهد آمد نیز دیده شده است:
– ترک خوردگی: در اثر فشار زیاد به موتور و تغییرات دمایی شدید ایجاد میشود.
– ساییدگی سر اسبک: در اثر لقی اسبک و سایش سر آن با بادامک یا ساق سوپاپ ایجاد میشود.
– ساییدگی بوش اسبک: در اثر ضعف سیستم روغنکاری و بالا رفتن اصطکاک ایجاد میشود.
بنابراین باید گفت که مهمترین عامل در جلوگیری از نقص در عملکرد این قطعات و حفظ سلامت آنها دقت در سیستم روغنکاری خودرو، استفاده از روغن مرغوب و تعویض روغن به موقع است.
اسبک و تاپت در تمام موتورها مورد استفاده قرار نمیگیرد. در بعضی از انواع موتور، بادامکها مستقیم با ساق سوپاپ در تماس هستند. البته استفاده از موتورهای فاقد اسبک یا تاپت امروزه کمتر رایج است.