کمپرس موتور یکی از مراحل کاری در موتورهای احتراقی است. این عمل همانقدر که در موتور لازم و ضروری است، به همان اندازه احتمال خرابی در موتور را موجب میشود. در واقع هنگام کمپرس بخشی از بخار روغن از درب موتور ماشین خارج میگردد. کمپرس و منتقل کردن هوای اضافی به کارتر موجب عبور روغن موتور از سیستم تهویه کارتر و ورود به محفظه احتراق میشود. این اتفاق در طولانی مدت منجر به روغن سوزی در خودرو خواهد شد.
علل کمبود کمپرس در موتور
۱- سوختن واشر سرسیلندر : اگر کمبود کمپرس در اثر سوختن واشر سرسیلندر باشد، نسبت تراکم در دو سیلندر مجاور به صورت یکسان کاهش مییابد. در این شرایط معمولا هوای فشرده به آب خودرو (سیستم خنککننده) نشت یافته و کمپرس سیلندر به آب رخ میدهد. این مشکل غالبا با دود غلیظ و سفید رنگی از اگزوز همراه است. گاهی نیز این دود بر روی شمعها نشسته و روشن شدن ماشین را با اختلال مواجه میکند. اگر مقدار نشتی کمپرس موتور زیاد شود، احتمال ترکیدن لولههای انتقال آب یا رادیاتور هم وجود دارد. برای حل این مشکل باید واشر سرسیلندر را تعویض نمود. البته در برخی شرایط سیلندر نیز نسبت به مقدار خرابی نیاز به تراش خواهد داشت.
۲- ضعیف شدن رینگ پیستون : اگر فشار هوا در سیلندرهای موتور پایینتر از حد استاندارد باشد، احتمال وجود ایراد در رینگ پیستون میرود. در این شرایط هوای فشرده سیلندر به محفظه کارتر (کارتل) نشت میکند. طوری که اگر درب روغن موتور را باز کنیم با خروج بخار روغن از آن مواجه میشویم. ضعیف شدن رینگ پیستون منجر به کمپرس موتور از بغل رینگ شده و ناشی از شکستگی رینگ است. این اتفاق در طی زمان روغن سوزی ماشین و گاهی اوقات خروج دود آبی از اگزوز را در پی دارد. رفع این مشکل معمولا با تعویض رینگ آسیب دیده برطرف میشود. اما در برخی مواقع به سبب شدت روغنسوزی جدارههای سیلندر نیز آسیب دیده و نیاز به تراشکاری دارد. در این حالت با تراش سیلندر، سایز آن تغییر کرده و باید رینگ و پیستون نیز تعویض شوند. این اتفاق هزینه سنگینی همراه خواهد داشت.


۳- قفل شدن رینگ پیستون : در برخی مواقع علت کمبود کمپرس موتور به تجمع رسوبات و کربن ناشی از احتراق به دور رینگ پیستون برمیگردد. در این شرایط رینگ قفل شده و نمیتواند باز و بسته شود.
۴- گرفتگی سیستم تخلیه فشار درونی : دیگر علت کمبود کمپرس موتور به گرفتگی سیستم تخلیه فشار درونی مربوط میشود. تجمع رسوبات و جرمگرفتگی در کانالهای روغن منجر به افزایش قطر داخلی سیلندر شده و کاهش نسبت تراکم را به همراه دارد.
۵- معیوب شدن آببندی سوپاپها : گاهی اوقات معیوب شدن آببندی سوپاپها دلیل کمبود کمپرس در موتور است. این مسئله در اثر شکستن فنر سوپاپ یا از دست رفتن قابلی فنری آنها رخ میدهد. در این شرایط هوای فشرده از طریق سوپاپ خارج شده و نسبت آن در سیلندر کاهش مییابد. این حالت به کمپرس از سوپاپها شناخته میشود و نسبت به دیگر دلایل کمبود کمپرس موتور، کمتر پیش میآید. اما بروز این مشکل دو حالت مختلف به وجود میآورد. اگر نشتی از سوپاپ دود باشد، صدایی شبیه به تاپ تاپ از اگزوز به گوش میرسد.


روش اندازهگیری کمپرس موتور خودرو
۱- از شارژ باتری خودرو به اندازه چند استارت مطمئن شوید.
۲- سوکت رله دوبل ماشین را آزاد کنید تا پمپ بنزین و سیستم جرقهزنی از کار بیفتد.
۳- بهتر است کمی صبر کنید تا خودرو کاملا سرد شود. این کار به تست دقیقتر کمپرس موتور کمک میکند

