فلایویل خودرو (fiywheel) قطعه ای دایره شکل است که تعدادی دندانه به دور آن نیز طراحی شده اند. این قطعه به انتهای میل لنگ متصل شده و مکانیزم عملکردی این قطعه به صورت چرخشی بوده و با چرخیدن آن استارت خودرو روشن میشود. علاوه بر این، دیسک و صفحه گیربکس خودرو نیز به این قطعه متصل است تا بتواند نیرو را به گیربکس منتقل کند. هدف از طراحی فلایویل برای ذخیره انرژی چرخشی یا همان چرخشی است، اما به طور کلی، این قطعه در سیستم هایی که به صورت مداوم در منبع انرژی خاصی ندارند مورد استفاده قرار میگیرند.
وظیفه فلایویل خودرو
با توجه به اینکه فلایویل یا همان چرخ طیار دارای وزن بسیار بالایی است، تعادل را در چرخش و حرکت دورانی میل لنگ به وجود میآورد. این تعادل به دلیل عدم ثبات قدرتی است که از پیستون به میل لنگ منتقل میشود، میباشد و اینرسی فلایویل تمایل دارد تا سرعت آن را متعادل و ثابت نماید. علاوه بر این، فلایویل وظیفه دارد به تامین پالس های متناوب انرژی در سطح قدرت که فراتر از توان منبع انرژی آن رفته نیز میپردازد.
به عبارت دیگر، وظایف مختلف فلایویل را میتوان به موارد زیر تقسیم نمود:
۱-هموار کردن سرعت موتور
۲-روشن کردن موتور
۳- کاهش فشار به پیشرانه
۴ – متعادل سازی موتور


این قطعه وظیفه دارد تا ارتعاشات میل لنگ را خنثی کند، در هنگام رانندگی با خودرو هایی که دیسک و صفحه ضعیف تری دارند، راننده مجبور به فشردن بیشتر پدال گاز و نیم کلاچ است تا بر لرزش خودرو غلبه کند. این موضوع مهم ترین عامل خرابی فلایویل است و ممکن است به دیگر قطعات گیربکس نیز آسیب برساند.
در موارد دیگر علت اصلی خرابی فلایویل و زمان تعویض آن به دلیل فرسودگی دندانه های آن است که عملکرد روز اول را از خود نشان نمیدهد.
۱- لغزش دنده : این مشکل بیشتر در زمانی که اقدام به تعویض دنده بالاتر میکنید اتفاق میافتد.
۲- لرزش کلاچ : با فشار دادن پدال کلاچ به سمت پایین، کلاچ خودرو شروع به لرزش کرده و به میزان آن نیز افزوده میشود
۳- استشمام بوی سوختگی : این بو به خصوص در هنگامی که قصد تعویض دنده را دارید به مشام میرسد. حال اگر منبع بو بعد از بالا زدن کاپوت ماشین مشخص نشود نشان از این است که مشکل از فلایویل و یا کلاچ خودرو شماست.

