به گزارش پایگاه خبری” یدک مال” شاسی خودرو یکی از مهم ترین قطعات تشکیل دهنده خودرو میباشد. در واقع همان اسکلت بندی خودرو است که وظیفه بسیار مهمی را بر عهده دارد. شاسی خودرو باید توانایی تحمل وزن خودرو، موتور و دیگر متعلقات را داشته باشدشاسى یا فریم در اصل یک چارچوب و ساختار است که معمولاً از فولاد سخت به شکل ناودانى ساخته مى شود. بر روى این فولاد سخت، بخشهایى مانند موتور، سیستم انتقال قدرت، سیستم فنربندی و سیستم ترمز و فرمان نصب مى شود.
انواع شاسی خودرو
شاسیهای مختلفی در صنعت خودروسازی مورد استفاده قراره گرفتهاند که هر یک از ساختار و ظاهر متفاوتی برخوردارند. این شاسیها عبارتند از:
۱- شاسی ماشین نردیانی : این نوع در دسته شاسیهای مستقل قرار میگیرد. شاسی ماشینهای سواری قدیمی معمولا از این نوع بودند اما امروزه به دلیل مقاومت پیچشی بسیار پایین کمتر خودروی سواری را میتوان یافت که از شاسی نردبانی استفاده میکند.
۲-شاسی ماشین صفحه ای : این شاسی خودرو نیز نوع دیگری از شاسی مستقل است که هم فضای کمتری را اشغال میکند و هم توانایی بیشتری در جذب ضربات را دارد. اما از سوی دیگر مقاومت پیچشی و قابلیت تحمل وزن پایین این نوع شاسی نیز موجب شده تا استفاده زیادی از آن نشود. شاسیهای صفحهای معمولا تعمیر و بازسازی سختتر و پرهزینه تری نسبت به شاسیهای نردبانی دارند.


۳-شاسی ماشین لوله ای : این نوع شاسی ماشین به شاسی سه بعدی یا فضایی هم معروف است. در واقع شاسی لولهای نخستین مدلی بود که هم به صورت طولی و هم عرضی ساخته میشد و تمام قسمتهای اتاقک خودرو را در بر میگرفت.با توجه به مقاومت پیچشی بالا، شاسی ماشینهای اسپرت از این نوع ساخته میشوند
۴- شاسی مونوکوک : شاسی ماشینهای سواری به دلیل نیاز به فضای زیاد و امکان نصب قطعات بیشتر معمولا از این نوع انتخاب میشود. البته شاسی مونوکوک چندان بی عیب و نقص هم نیست چراکه مقاومت کمی در برابر ضربات دارد و تعمیر اساسی آن پس از تصادفات سخت چندان امکان پذیر نیست.


ویژگی های شاسی خودرو
شاسی خودرو یکی از قطعههای تشکیل دهنده خودرو میباشد که نقش به سزایی در تامین امنیت خودرو را دارد. از این رو با ویژگیهای زیر میتوان یک شاسی خودرو را شاسی خوبی در نظر گرفت: ۱- تحمل بیشترین میزان وزن و تنش ۲-سبکی شاسی ۳-کمترین حجم ممکن را داشته باشد ۴-توانایی تغییر فرم در نقاط مشخص جهت بالاترین میزان جذب ضربه ۵-توانایی حفظ استحکام و عدم تغییر فرم در قسمتهای حیاتی سیستم جهت حفظ ۶-بالاترین میزان ایمنی ۷-توانایی مقاومت در برابر خوردگی تاثیرات شیمیایی و همچنین توانایی کارکرد در گرمای گسترده ۸-قابلیت تعمییر ساده و بازیابی خصوصیات اولیه ۹-انتقال کمترین میزان لرزش و صدا به قسمتهای درونی اتاق
علائم مشکلات شاسی خودرو
۱- خمیدگی شاسی خودرو
۲-زنگ زدگی شاسی خودرو
۳-تراز نبودن خودرو
۴-شنیده شدن صداهای غیر معمول
۵-خرابی کمک فنر و قطعات سیستم تعلیق
۶-ساییدگی لاستیک خودرو به صورت غیر معمولی