احتمالا اگر شما امروز در خیابان درحال قدم زدن باشید و با یک فرد خارجی برخورد کنید بدون حتی یک کلمه صحبت کردن با او متوجه خارجی بودن او می شوید؛ در واقع چهره ی قوم ها وملت ها معمولا از همدیگر تشخیص داده می شوند حتی در بین اقوامی که بسیار به هم نزدیک هستند باز هم می توان هر قوم را از آن دیگری تشخیص داد برای مثال چینی ها با اینکه به دو ملت کره و ژاپن بسیار نزدیک هستند ولی باز چهره ای کمی متفاوت از آن دو دارند؛ این مسئله درباره ی صنعت و تولیدات و بخصوص خودروسازی نیز صدق می کند.
امروزه شرکت های مختلف خودروسازی در تمام نقاط جهان از زبان طراحی خاصی برای ساخت خودروهایشان استفاده می کنند؛ در واقع مانند یک خانواده که فرزندانی متفاوت و در عین حال شبیه به هم دارد؛ خودرو ها هم خانواده دارند و گاهی خودروهای یک شرکت آنقدر شبیه هم هستند که از یک زمانی به بعد، شما از چند صد متری متوجه می شوید یکخودرو ساخت چه شرکتی است. برای مثال خودرو های شرکت مرسدس بنز یا بی ام و را بدون کوچک ترین کار کارشناسی می توان تشخیص داد.
در سال های اخیر شرکت بزرگ هیوندای موتور به عنوان یکی از اصلی ترین مدعیان طراحی و خودروسازی در جهان مطرح شده است؛ شرکتی که محصولاتش در ایران هم بسیار پر طرفدار هستند.
در این نوشتار بطور اختصاصی و کامل به معرفی و بررسی زبان طراحی شرکت هیوندای موتور یعنی “مجسمه سیال” یا Fluidic Sculpture می پردازیم؛ در ادامه با مجله ی یدک مال همراه باشید.
طراحی اولیه
سال ۲۰۰۷ بود که مدیران شرکت هیوندای احساس کردند باید با ایجاد یک پلتفرم و قالب مشترک، به خودرو ها هویت بدهند؛ تا قبل از آن البته طراحی خودرو ها باز نکات مشترکی داشت ولی عملا هر کدام بطور مستقل طراحی و تولید می شدند.
هسته ی اولیه ی فلسفه مجسمه سیال در سال ۲۰۰۷ توسط یکی از مدیران ارشد هیوندای آقای چونگ و طراح ارشد آن زمان هیوندای آقای او سوک گیون شکل گرفت.
مدیران هیوندای می خواستند هویت مستقلی برای خودروهای خود در سراسر جهان ایجاد کنند. تا آن زمان، هر خودرو به صورت جداگانه طراحی شده بود و هیچ پلتفرم طراحی مشترکی وجود نداشت که آنها را هماهنگ و یکدست کند.
مجسمه سیال پس از جلسه ی طوفان فکری شدید با حضور ۳۰۰ طراح کره ای و ۲۰۰ طراح خارجی بوجود آمد و اینجا نقطه ای بود که هیوندای انتظارش را می کشید.
علت نام گذاری
عنصر و واژه ی مجسمه در واقع این ذهنیت را تداعی می کند که خودروهای هیوندای بسیار فراتر از ورق های فلزی هستند. آنها به طرز کاملا هنری، مانند یک مجسمه ساخته و طراحی شده اند؛
عنصر دوم یعنی “سیال” به معنای تداعی جریان ارگانیک طراحی موجود در طبیعت است.
جالب است بدانید در یکی از بروشورهای منتشر شده توسط هیوندای موتور آمده است: طبیعت از منحنی ها ساخته شده است، نه زاویه های راست.
همچنین مدیران هیوندای می گویند: طراحان شرکت ما اغلب از پارک طبیعی آنتلوپ کنیون ، یک منظره ی دیدنی در آریزونای ایالات متحده آمریکا ، به عنوان یک منبع الهام بخش استفاده می کنند.
همچنین، هر خودرو دارای موضوع طراحی خاص خود است به عنوان مثال، سوناتا با چهره ای خشن “ضربه ارکیده“ است و هیوندای آزرا گرنجور با چهره ای آرام و روان “سر خوردن بزرگ”.
فلسفه ی طراحی
مجسمه سیال در واقع بر سه اصل استوار است: زیبایی سیال ، جذابیت مدرن و محیط داخلی ممتاز.
مجمسه سیال همانطور که گفته شد بر اساس طبیعت ایجاد شده است و از آنجا که طبیعت معمولا از منحنی ساخته شده است و نه زاویه های تیز ، در طراحی خودرو ها تاکید بر اشکال ارگانیک و خطوط جاری و دارای انحناست.
حال ترکیب این شکل ها با مجسمه که ساختن آن نیاز به هنرنمایی و توجه ویژه به جزئیات دارد. مهندسان و طراحان هیوندای در واقع می خواهند خودرو ها ترکیب این دو باشند.
مجسمه سیال نخستین بار با هیوندای توسان ix35 و سوناتا YF معرفی شد. از آن زمان به بعد هیوندای بیشتر خط تولید خود را در قالب بازطراحی و تغییر چهره خودرو های قبلی بر اساس زبان طراحی جدید قرار داده است.
امروزه این طرح در مدلهای جدید بسیاری از خودرو ها قابل مشاهده است.