به نقل از “ یدک مال “منیفولد یکی از قطعات بکار رفته در موتور خودرو است که وظیفه ورود و خروج جریان های دود و هوای داخل موتور را برعهده دارد. این قطعه در معرض دود های حاصل از احتراق سوخت در موتور میباشد و نبود آن معضلات مختلفی را برای موتور به وجود میآورد.این قطعه به چند نوع تقسیم شده که دو نوع اصلی آن منیفولد خروجی (دود) و منیفولد ورودی (هوا) تقسیم بندی میشود. هر کدام از این منیفولد ها وظایف مختلفی را به طور جداگانه ایفا میکنند؛
وظیفه منیفولد
هوای مورد نیاز برای احتراق توسط منیفولد ورودی به محفظه های احتراق راهنمایی شده و پس از اینکه احتراق صورت گرفت دود تولید شده توسط سوپاپ وارد منیفولد خروجی میشوند. منیفولد از یک سو به منبع اگزوز و از سوی دیگر به سیلندر متصل می باشد تا به بهترین نحو هوای ورودی موتور و گاز های خروجی را در مسیر درست هدایت کند. دود از طریق منیفولد به سمت منبع اگزوز هدایت شده و پس از خفه کردن صدای موتور، دود آن نهایتا به اگزوز تحویل داده میشود و اگزوز دود را به سوی محیط بیرونی منتقل میکند. منیفولد به دلیل تماس مستقیم با دود ها از حرارت بالایی برخوردار است، به همین دلیل، داشتن ابزاری برای تماس با آن از مهم ترین موارد ایمنی است.
انواع منیفولد
منیفولد هوا (ورودی)
منیفولد دود (خروجی)
منیفولد گاز
منیفولد کجاست؟
منیفولد دود با اشکال مختلف ساخته میشود و در یک موتور خطی، لوله های آن در کنار هم در پشت موتور قرار گرفته و در یک موتور خورجینی در انتهای موتور به هر یک از بلوک های سیلندر متصل میشود. منیفولد هوا نیز معمولا در بالای ریل سوخت و چسبیده به دریچه گاز و هواکش موتور قرار دارد.
علام خرابی منیفولد
۱- کاهش قدرت موتور و شتابگیری سخت ماشین
۲- افزایش مصرف سوخت ماشین
۳- افزایش دما موتور خودرو
۴- صدای منیفولد
۵-دیر خاموش شدن خودرو بعد از بسته شدن سوئیچ
۶-سوختن واشر منیفولد
۷-نشت مایع خنک کننده موتور
۸-وجود روغن در منیفولد
۹-ترک داشتن منیفولد
۱۰-داغ شدن بیش از حد منیفولد
۱۱-هوا کشیدن منیفولد
طول عمر منیفولد چقدر است؟
مدت زمان ۶ الی ۱۰ سال بهترین محدوده زمانی برای عمر این قطعه میباشد، اما گاهی اوقات مشاهده میشود که خودرو های بسیار قدیمی که بیش از ده ها سال از تاریخ تولید آنها میگذرد، دارای منیفولد سالم میباشند چرا که جنس آن ها از چدن و آلیاژ های بسیار مقاوم بوده و همین موضوع سبب شده است تا منیفولد بسیار مقاوم بماند. همچنین این قطعه به عنوان قطعات مصرفی به حساب نمی آید و استهلاک پایینی دارد
اگر منیفولد در موتور وجود نداشت چه اتفاقی میافتد؟
اگر منیفولد در موتور اتومبیل ها وجود نداشته باشد، دود خارج شده از موتور در کاپوت جمع شده و سبب خفگی سرنشینان میشود که البته این مسئله تنها مشکل نبود این قطعه نیست. در واقع، اگر منیفولد در موتور وجود نداشته باشد، افراد داخل خودرو قادر به شنیدن هیچ صدایی به غیر از صدای خروجی دود نخواهند بود. با توجه به اینکه خفه کردن صدا بر عهده منبع اگزوز میباشد، اما وجود یک هدایت کننده که بتواند دود را به منبع اگزوز هدایت کند حائز اهمیت است، در نتیجه، منیفولد که نقش هدایت کننده دود در خودرو و خفه کردن اولیه صدا را بر عهده دارد، از جمله قطعات بسیار مهم محسوب میشود.
منیفولد چدنی یا پلاستیکی، کدام یک بهتر است؟
تفاوت منیفولد های پلاستیکی و چدنی در میزان انتقال گرما و حرارت و همچنین میزان مقاومتی که در برابر حرارت از خود نشان میدهند است.
اگر از منیفولد های پلاستیکی در خودرو خود استفاده میکنید، باید با معایب منیفولد پلاستیکی آشنا باشید، معایب آن عبارتند از:
خراب شدن زود هنگام و زود تر از منیفولد های چدنی
مقاومت پایین در برابر گرما و حرارت
عدم انبساط کافی هنگام عبور گرما
عدم مقاومت در برابر شوک های حرارتی (گرم و سرد شدن منیفولد)
منیفولد پلاستیکی از نظر اقتصادی مقرون بصرفه تر است اما منیفولد چدنی مقاوم تر بوده و کارایی و طول عمر بیشتری دارد.